«Και εσάς όντας νεκρούς διά τας παραβάσεις και τας αμαρτίας εζωοποίησεν, 2 εις τας οποίας περιεπατήσατέ ποτέ κατά το πολίτευμα του κόσμου τούτου, κατά τον άρχοντα της εξουσίας του αέρος, του πνεύματος το οποίον ενεργεί την σήμερον εις τους υιούς της απειθείας· 3 μεταξύ των οποίων και ημείς πάντες ανεστράφημέν ποτέ κατά τας επιθυμίας της σαρκός ημών, πράττοντες τα θελήματα της σαρκός και των διαλογισμών, και ήμεθα εκ φύσεως τέκνα οργής, ως και οι λοιποί·» (Εφεσίους 2:1-3)

«διά να ανοίξης τους οφθαλμούς αυτών, ώστε να επιστρέψωσιν από του σκότους εις το φως και από της εξουσίας του Σατανά προς τον Θεόν, διά να λάβωσιν άφεσιν αμαρτιών και κληρονομίαν μεταξύ των ηγιασμένων διά της εις εμέ πίστεως.» (Πράξεις 26:18)

«όστις ηλευθέρωσεν ημάς εκ της εξουσίας του σκότους και μετέφερεν εις την βασιλείαν του αγαπητού αυτού Υιού·» (Κολοσσαείς 1:13)

Μερικοί γελούν. Άλλοι αδιαφορούν πλήρως. Και όμως, είναι καθημερινή πραγματικότητα. Η παρουσία του εχθρού των ψυχών μας, που η Βίβλος τον ονομάζει ανθρωποκτόνο διάβολο. Ίσως θα βοηθούσαν κάποιες θεολογικές και ιστορικές αποδείξεις, μα ούτε τον χώρο έχουμε ούτε πρόθεσή μας είναι να κοιτάξουμε έτσι το θέμα. Υπάρχει πιο εύκολος δρόμος. Οι άνθρωποι γύρω σου, η ζωή τους, η πορεία τους. Κοίταξέ τους, πάρε βαθιές εισπνοές και μύρισε, ρώτησε ή διάβασε και θα καταλάβεις, αν είσαι ειλικρινής. Όχι μόνο υπάρχει, μα ζούμε όλοι μας κάτω από το κράτος και την εξουσία του διαβόλου, αν ο Ιησούς Χριστός δεν μας ελευθερώσει από την πιεστική κατοχή του. Ζούμε μέρες δύσκολες. Φτώχιας αβεβαιότητας, αδιεξόδων. Μα το πάθος του ανθρώπου και η λατρεία του στη σάρκα δεν σταματά μπροστά σε τίποτα. Μόνο στην Ιταλία την προηγούμενη χρονιά οι άνθρωποι για να αρέσουν και για να καθυστερήσουν μερικά χρόνια την πραγματικότητα της φθοράς στο σώμα τους ξόδεψαν: 271 δισεκατομμύρια για αρώματα, 253 δισεκατομμύρια για σαπούνια, 231 δισεκατομμύρια για κρέμες προσώπου και 198 δισεκατομμύρια για κρέμες σώματος, 185 δισεκατομμύρια λιρέττες ξοδεύτηκαν μόνο για υγιεινή του στόματος, που αντιπροσωπεύουν τους 12 χιλιάδες τόνους οδοντόπαστας που καταναλώθηκαν. Πολλά χρήματα πηγαίνουν στα χείλη. 67 δισεκατομμύρια θυσιάστηκαν για κραγιόν και άλλα παρόμοια. Για σκιές, ρίμελ και μπογιές για τα μάταια ξοδεύτηκαν κάπου 84 δισεκατομμύρια. Και όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, αυτά τα λεφτά είναι πολλές φορές βγαλμένα με πόνο. Ζωή ξοδεμένη στο βωμό της κουταμάρας, της ματαιοδοξίας των ανθρώπων. Όταν διάβασα τις γραμμές αυτές, με τα αστρονομικά αυτά νούμερα, χαμογέλασα. Αναγνώρισα το πρόσωπο, που καλά κρυμμένο πίσω από τα μάτια των ανθρώπων κινεί τη ζωή τους, κανονίζει την πορεία τους, τους κρατά τυφλωμένους και αιχμαλώτους να μη δουν, να μην ξυπνήσουν, να πεθάνουν μέσα στο σκοτάδι της αμαρτίας. Το ψωμί, που ο Κύριος χαρίζει στο σπιτικό, είναι ευλογημένο και το μεροκάματο των παιδιών του ζωντανού Θεού ξοδεύεται με τη σοφία και τη σύνεση που Εκείνος βάζει στη ζωή τους. Σαν τις κούκλες, που χρησιμοποιούμε στο κουκλοθέατρο, ο διάβολος έχει φορέσει σαν γάντι τον κόσμο τον κόσμο μας και τον κατευθύνει στον θάνατο(Εβραίους 10:39, Ρωμαίους 6:23), που αρχίζει από τούτη τη ζωή. Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να νικήσει τούτο τον εχθρό και να φέρει λύτρωση από την εξουσία του. Σε όσους θα ταπεινωθούν και θα το ζητήσουν με επίγνωση. Μόνο Αυτός μπορεί να χαρίσει ανακούφιση και λύτρωση, δύναμη να πεις όχι στη σάρκα και στο ρεύμα της αμαρτίας, στις πονηρά καμουφλαρισμένες εισηγήσεις του διαβόλου, που όχι μόνο υπάρχει, μα έχει πείσει τους ανόητους της εποχής μας για το αντίθετο, ώστε να μένει και να δουλεύει καμουφλαρισμένος.