«Δεν ήλθον διά να καλέσω δικαίους, αλλά αμαρτωλούς εις μετάνοιαν.» (Λουκάς 5:32)

«Και ο Πέτρος είπε προς αυτούς· Μετανοήσατε, και ας βαπτισθή έκαστος υμών εις το όνομα του Ιησού Χριστού εις άφεσιν αμαρτιών, και θέλετε λάβει την δωρεάν του Αγίου Πνεύματος.» (Πράξεις 2:38)

«και εκβαλών αυτούς έξω, είπε· Κύριοι, τι πρέπει να κάμω διά να σωθώ; Οι δε είπον· Πίστευσον εις τον Κύριον Ιησούν Χριστόν, και θέλεις σωθή, συ και ο οίκός σου.» (Πράξεις 16:30-31)

Οι καιροί που ζούμε κράζουν για αλλαγή, για πνευματική αλλαγή. Η λέξη «κρίση» είναι η σωστή λέξη που περιγράφει το σκοτεινό πανόραμα του σημερινού μας καταντήματος. Ο κόσμος μοιάζει με οικοδόμημα θεόρατο που αρχίζει να γκρεμίζεται μπροστά στα μάτια μας. Αυτοί που μελετούν τα πράγματα επιχειρηματολογούν πάνω στο τι θα καταφθάσει πρώτο: η οικονομική χρεωκοπία ή ο πυρηνικός αφανισμός. Ένα πνεύμα αβεβαιότητας και μαζικής απογοήτευσης επικρατεί παντού στην ανθρωπότητα. Ο Τζώρτζ Γουώλντ, καθηγητής της βιολογίας στο Χάρβαντ, δήλωσε τελευταία: «Πιστεύω ότι γνωρίζω τι είναι αυτό που απασχολεί τη σημερινή νεολαία. Ζούμε σε μια γενιά που αμφιβάλλει αν έχει μέλλον. Δεν μιλώ για ευημερία ή για ασφάλεια. Μιλώ για τη δυνατότητα να ζήσουμε και να σχεδιάσουμε το μέλλον μας με ειρήνη και αξιοπρέπεια. Πολύ φοβούμαι ότι η γενιά μας ενδέχεται να γραφτεί στα αρχεία της Ιστορίας σαν η γενιά που κατάντησε ατομικό ολοκαύτωμα. Πράγματι, οι νέοι αρχίζουν να πιστεύουν ότι δεν θα προφτάσουν να ζήσουν ολόκληρη τη ζωή τους. Τα ζευγάρια διστάζουν να φέρουν παιδιά στον κόσμο. Έχουμε αποξενωθεί από το κάθε τι που δίνει στην ανθρώπινη ζωή νόημα για το παρόν κι ελπίδα για το μέλλον. Ω! Πόσο πολύ χρειαζόμαστε την αλλαγή! Πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη ν’ αλλάξουμε την πορεία μας! Επειδή, μονάχα μια ολοκληρωτική αναμόρφωση μπορεί να προσφέρει κάποια γερή βάση ελπίδας για το μέλλον. Το ερώτημα είναι: Πως θα ελευθερωθούμε από την συμπεριφορά και τις συνήθειες που ελέγχουν τούτη την αποτυχημένη ζωή μας; Πως θα χαράξουμε αυτή τη νέα πορεία; Στη Βίβλο υπάρχει μια πολύτιμη λέξη που έχει ένα μοναδικό νόημα. Είναι η λέξη «μετάνοια», που σημαίνει στροφή του νου, δηλαδή αλλαγή του τρόπου ζωής. Ας ομολογήσουμε, ότι το πρόβλημά μας είναι πρώτιστα πνευματικό και ηθικό. Ποτέ άλλοτε στην Ιστορία του ο άνθρωπος δε γνώριζε τόσα πολλά. Γιατί λοιπόν σήμερα, είναι βέβαιος μονάχα για τόσα λίγα; Αυτό σημαίνει, ότι παρ’ όλη την επιστημονική και τεχνολογική του πρόοδο, δεν κατόρθωσε, ο σημερινός άνθρωπος, να προχωρήσει πέρα από το πρώτο στάδιο της πνευματικής του εξέλιξης. Είναι αλήθεια, πως η διάνοια στολίστηκε από τη γνώση, όμως η καρδιά φτώχεψε και σκοτίστηκε, γι’ αυτό και φτάσαμε στο σημερινό κατάντημα. Να, γιατί πρέπει να μετανοήσουμε(Πράξεις 17:30, 3:38, Λουκάς 13:3,5). Να γιατί πρέπει ν’ αποδοκιμάσουμε τις αξίες της περασμένης ένοχης ζωής μας, με την οποία προσβάλλαμε το Πρόσωπο και το Νόμο του Θεού, και να ζητήσουμε το αγαθό και τον Θεό. Μονάχα μια τέτοια στροφή θα φωτίσει την καρδιά μας και θα την πλουτίσει με το θησαυρό της Αγάπης Του. Ο θησαυρός αυτός είναι ο Ιησούς Χριστός «ος εγενήθη σοφία ημίν από Θεού, δικαιοσύνη τε και αγιασμός και απολύτρωσις» (1 Κορινθίους 1:30). Ναι, υπάρχει μέλλον! Ανήκει σ’ αυτούς που έχουν πίστη κι ελπίδα και αγάπη και που πιστεύουν ότι ζώντας στο Σχέδιο του Θεού, εν Χριστώ, είναι ικανοί να νικήσουν το κακό δια του αγαθού.