«Διότι παν ό,τι εγεννήθη εκ του Θεού νικά τον κόσμον· και αύτη είναι η νίκη η νικήσασα τον κόσμον, η πίστις ημών.» (1 Ιωάννη 5:4)

«Γράφω προς εσάς, πατέρες, διότι εγνωρίσατε τον απ’ αρχής. Γράφω προς εσάς, νεανίσκοι, διότι ενικήσατε τον πονηρόν. Γράφω προς εσάς, παιδία, διότι εγνωρίσατε τον Πατέρα. Έγραψα προς εσάς, πατέρες, διότι εγνωρίσατε τον απ’ αρχής. Έγραψα προς εσάς, νεανίσκοι, διότι είσθε ισχυροί και ο λόγος του Θεού μένει εν υμίν και ενικήσατε τον πονηρόν.» (1 Ιωάννη 2:13-14)

Εσύ φυσικά δεν μπορείς. Μόνος σου δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Μα μαζί Του, μπορείς πάρα πολλά, τα πάντα. «Τα πάντα δύναμαι δια του ενδυναμούντος με Χριστού», έλεγε ο απόστολος Παύλος. Δεν ήτανε μόνο του αποστόλου Παύλου, μα είναι και δικό σου, και καθενός, που πιστεύει σωστά στο Χριστό, και που με πίστη ταυτισμένος με Αυτόν, μπορείς εσύ, μπορεί Αυτός δια σου, να κάνεις πολλά, και προ παντός να νικήσεις. Να νικήσεις και να νικάς αδιάκοπα. Γιατί όχι; Πως δεν ξανάκουσες κάτι τέτοιο, σου φαίνεται παράξενο. Εάν το Ευαγγέλιο το λέει, αν ο Χριστός το είπε, αν το λέει το Πνεύμα στην καρδιά σου, και το λέγει, τότε… και σύ μπορείς να πεις αμήν. Να νικήσεις, μπορείς, εάν πιστεύεις στο Χριστό. Να νικήσεις, μπορείς, εάν πραγματικά, περισσότερο από κάθε τι άλλο ζητάς να νικήσεις. Για τη δόξα του Χριστού θα νικήσεις. Θα είναι δική Του η νίκη, μα θα γίνει δια μέσου σου και οι καρποί, τα αποτελέσματα, τα κέρδη θα μείνουν δικά σου. Και το σπουδαιότερο, εσύ θα είσαι νικητής. Έτσι εάν δεν νικήσεις, τότε η ευθύνη σου θα είναι πολύ μεγάλη. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Εκτός εάν δεν σοβαρεύεσαι με την αμαρτία και παίζεις μαζί της, και με τις επιθυμίες της. Μα αν είσαι του Χριστού, στο σταυρό μια για πάντα πεθαίνουν ο εαυτό σου, οι επιθυμίες σου και τα σχέδιά σου και τα όνειρά σου. Νίκη κατά της αμαρτίας. Νίκη κατά του διαβόλου. Νίκη κατά της σάρκας. Νίκη κατά του κοσμικού φρονήματος. Νίκη καθημερινή. Νίκη σε μικρά και μεγάλα. Νίκη του Χριστού. Νίκη του σταυρωμένου πνεύματος. Νίκη που χαρίζει χαρά και ικανοποίηση. Μπορείς να νικήσεις. Και τώρα. Και πάλι. Και πάντα. Και κάτι άλλο. Αν δεν νικήσεις εσύ, που έχεις τον Χριστό, αυτό λες τουλάχιστο, τότε ποιος άλλος θα νικήσει; Η νίκη είναι δική σου. Ναι πρέπει να νικήσεις, αφού είδαμε πως μπορείς. Θα ήτανε πολύ κακό. Θα ήτανε άδικο. Θα ήτανε τρομερό να προσθέσεις μια ήττα, ίσως ακόμα μια άλλη ήττα, σε κάποιες προηγούμενες. Μα γιατί; Αν έχεις πάρει την απόφαση να ζήσεις με το Χριστό, να ζήσεις το Χριστό, να ζήσει ο Χριστός μέσα στην καρδιά σου και στη ζωή σου, δεν βλέπω γιατί να μη νικήσεις. Και δεν είναι πράγμα δύσκολο. Ο δρόμος του Χριστού, είναι δρόμος νίκης και θριάμβου. Άλλος δρόμος και άλλη κατάσταση δεν υπάρχει. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε και να το χωνέψουμε καλά. Μόνο νίκη. Δεν παραδέχεται, δεν αναγνωρίζει, δεν είναι ανεκτή από το Χριστό, άλλη θέση από τη θέση του νικητή. Άφησέ το, να συγκρίνεις με άλλους, για να δικαιολογήσεις τον εαυτό σου. Άφησέ το,  «έτσι κάνουν και άλλοι. Έτσι κάνουν οι πολλοί». Εάν σκεφθείς πως ο Κύριος απαιτεί από σένα τη νίκη. Εάν λογαριάσεις πως σου τα έδωσε όλα όσα σου χρειάζονται για να νικήσεις. Εάν φανταστείς, πως όταν δεν νικήσεις, θα τα χάσεις όλα. Τότε, μα μόνο τότε θα αντιμετωπίσεις σοβαρά και υπεύθυνα το θέμα. Ο Χριστός θα νικήσει δια σου, όταν με πίστη διαθέσεις τον εαυτό σου σαν εργαλείο, σαν όπλο στα δικά Του τα χέρια. Ο Χριστός θα χαρίσει και θα λογαριάσει στο ενεργητικό σου τη νίκη που Αυτός θα εργαστεί δια σου.