“Η αλήθεια αυτού είναι πανοπλία και ασπίς.”
(Ψαλμός 91:4)
Ενα μικρό αγοράκι ήταν μάρτυρας σε μια σπου­δαία υπόθεση στο δικαστήριο. Καθώς κατέθετε τη μαρτυρία του, ο δικηγόρος του κατηγορούμενου το εξέταζε καχύποπτα, από την κορφή μέχρι τα νύχια.
Όταν το παιδί τελείωσε, ο εν λόγω δικηγόρος έκανε την αποκαλυπτική, κατά τη γνώμη του, παρατήρηση: «Ο πατέρας σου σε δασκάλεψε τι να πεις, έτσι δεν είναι;» «Ναι!» ήταν η αβίαστη ειλικρινής απάντηση. «Λοιπόν», είπε ο δικηγόρος θριαμβευτικά, «τώρα πες μας τι σου είπε!» «Να!» απάντησε ήρεμα το παιδί, «ο μπαμπάς μού είπε ότι οι δικηγόροι θα προσπαθήσουν να με μπερδέψουν, αλλά εγώ πρέπει να είμαι προσεκτικός, να λέω μόνο την αλήθεια, και κάθε φορά που με ρωτούν, να επαναλαμβάνωτο ίδιο πράγμα».
Οι άνθρωποι ζουν μέσα στα ψέματα. Όλοι επομένως είναι καχύποπτοι. Κανείς δεν έχει
εμπιστοσύνη σε κανέναν. Ούτε ο άντρας στη γυναίκα του, η γυναίκα στον άντρα
της, τα παιδιά στους γονείς τους, κι αυτοί στα παιδιά τους. Το «ψεματάκι» θεωρείται
αναγκαίο κακό, μερικές φορές και καλό.
Ο Λόγος του Θεού όμως το καταδικάζει σε κάθε του μορφή και σε οποιοδήποτε «μέγεθος». Είναι τελείως έξω από τη σκέψη του Θεού. Η αλήθεια σώζει την ειρήνη σου και την ηρεμία σου. Το ψέμα φέρνει ανησυχία και άγχος. Το ένα ψέμα φέρνει το άλλο και παγιδεύεσαι ο ίδιος μέσα στα λόγια σου. Η αλήθεια σε εξασφαλίζει. Σε γλιτώνει από μπερδέματα, που δεν ξέρει κανείς πού μπορεί να σε βγάλουν. Σε προασπίζει από οποια
δήποτε κατηγορία. Το παιδί του Θεού είναι διάφανο. Η ζωή του κολυμπάει στην αλήθεια και δεν έχει τίποτε να φοβηθεί.
Κύριέ μου, με όλη μου την καρδιά να αγαπήσω την Αλήθεια, να ζήσω την Αλήθεια, να υπη
ρετήσω την Αλήθεια, που είσαι Εσύ! Να μη συμμορφωθώ με το πνεύμα του κόσμου, αλλά το
δικό Σου Πνεύμα συνεχώς να με μεταμορφώνει, να μοιάσω με τον Ιησού Χριστό.