«…Πόσω μάλλον το αίμα του Χριστού, όστις διά του Πνεύματος του αιωνίου προσέφερεν εαυτόν άμωμον εις τον Θεόν, θέλει καθαρίσει την συνείδησίν σας από νεκρών έργων, εις το να λατρεύητε τον ζώντα Θεόν;»
(Εβραίους θ ́14)
Συγκλονισμένος και ταραγμένος διηγόταν, ενώ διόρθωνε το ψυγείο στο σπίτι μας, κάτι που συνέβη σ’ έναν φίλο του: «Χθες βράδυ έπεσε με το αυτοκίνητό του σε μια κολόνα στη Γλυφάδα. Έτρε­χε… Και δεν φτάνει που σκοτώθηκε ο ίδιος. Πήρε στο λαιμό του κι άλλο ένα παλικάρι, καθώς και την αδερφή του, που τους είχε στο αμάξι. Έτρεχα κι εγώ καμιά φορά με το αυτοκίνητο. Αλλά από δω και πέρα δεν πρόκειται να ξανατρέξω ποτέ μου!»
Κάθε έντονη εμπειρία έχει κάποια επίδραση πάνω μας. Αλλάζει σε κάποιο βαθμό
τη ζωή μας. Τροποποιεί τη συμπεριφορά μας, τη θεώρησή μας για τις αξίες και τις
προτεραιότητες. Αλλά μέσα μας μένουμε οι ίδιοι. Και κάποτε η επίδραση περνάει, τα γεγονότα σβήνουν, οι τραγικές ώρες ξεχνιούνται και η ζωή ξανακυλάει στο δρόμο της. Χρειάζεται κάτι πολύ πιο ουσιαστικό, για να μας αλλάξει ριζικά. Όχι εξωτερικά, επιφανειακά, περιστασιακά. Όχι μια θρησκεία, κάποιες ηθικές αρχές, κάποια σωστά «πιστεύω». Να αλλάξει την καρδιά μας. Να καθαρίσει τη συνείδησή μας. Να μας απαλλάξει από το βάρος της αμαρτίας που κουβαλάμε μέσα μας. Να μας βάλει καινούργιο νου. Αυτό ακριβώς είναι το έργο της αναγέννησης, που το Πνεύ­μα του Θεού κάνει στην καρδιά μας. Γι’ αυτό ακριβώς έτρεξε το αίμα του Ιησού Χριστού στο Σταυρό. Γι’ αυτό πέθανε και αναστήθηκε.
Γι’ αυτό μας καλεί να Του δώσουμε όλη μας την καρδιά, να Τον αγκαλιάσουμε με όλη μας την πίστη, να Του παραχωρήσουμε ολόκληρο τον εαυτό μας. Γιατί μονάχα Αυτός είναι η Ζωή, ζωή άφθονη, ζωή αιώνια! Κύριέ μου, πέρα από εντυπωσιασμούς και ενθουσιώδεις αποφάσεις, θέλω η πίστη μου σε Σένα να ριζώσει μέσα μου, να φουντώσει και να καρπίσει, να γίνει όλη η ζωή μου μια ατέλειωτη λατρεία και υπηρεσία για Σένα. Χρειάζεται κάτι πολύ ουσιαστικό, για να μας αλλάξει ριζικά. Όχι εξωτερικά, επιφανειακά, περιστασιακά. Όχι μια θρησκεία, κάποιες ηθικές αρχές, κάποια σωστά «πιστεύω». Να αλλάξει την καρδιά μας. Να καθαρίσει τη συνείδησή μας. Να μας απαλλάξει από το βάρος της αμαρτίας. Αυτό ακριβώς είναι το έργο της αναγέννησης, που το Πνεύμα του Θεού κάνει στην καρδιά μας.