Μήπως είμαστε πολύ μακριά από τον Θεό όταν τον καλούμε, γι΄ αυτό δεν απαντά ; Ξέρετε την ιστορία του άσω- του γιου; Αυτή τη παραβολή την διηγήθηκε ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός. Ήταν ένας γαιοκτήμονας. Είχε δύο γιους. Ο ένας, ο νεότερος ήταν λίγο επιπόλαιος. Στο σπίτι του πατέρα του δεν αισθανόταν καλά. Ήθελε ελευθερία. Μια μέρα λέει στον πα- τέρα του: «Γέρο, δώσε μου ό,τι μου ανήκει. Θέλω να γνωρί- σω τον κόσμο.» Ο πατέρας έδωσε το μερίδιό του και ο νέος έφυγε, ελεύθερος πια, να απολαύσει τον κόσμο. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο εύκολα φεύγουν τα χρήματα στις μεγάλες πόλεις.
Δεν άργησε να ξεσπάσει πείνα στην πόλη που ήταν ο νέος μας. Απογοητευμένος βρήκε μια απασχόληση που του πρόσφερε ένα κομμάτι ψωμί: Έβοσκε χοίρους. Για έναν Ισρα- ηλίτη δεν υπήρχε τίποτε χειρότερο από το να είναι χοιρο- βοσκός. Στην μακρινή χώρα ο φίλος μας ήταν αδύνατο ν΄ ακούσει την φωνή του πατέρα. Επιτρέψτε μου να συνεχίσω για λίγο την ιστορία λίγο αλλοιώτικα απ΄ ότι αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη. Φαντάζομαι τον άσωτο να κάθεται στην αγέλη των χοίρων και να κατηγορεί τον πατέρα του: «Πώς είναι δυνατόν ο πατέρας μου να επιτρέπει να είμαι χοιροβοσκός!» Έτσι ακριβώς σκέφτονται οι άνθρωποι. Έφυ- γαν μακριά από τον Θεό, η δυστυχία και το κακό είναι το χαρακτηριστικό της ζωής μας, και έχουν την αφέλεια να διε- ρωτώνται: Που είναι ο Θεός ; Πώς μπορεί να επιτρέψει όλο αυτό το κακό; Γιατί σιωπά ;
Ο Ιησούς όμως συνεχίζει την ιστορία με άλλο τρόπο. Ήρθε μια στιγμή στην ζωή του που είπε: Γιατί είμαι τόσο ανόητος; Στο σπίτι του πατέρα μου περισσεύει το ψωμί, και εγώ βασανίζομαι από την πείνα! Θα ξεκινήσω και θα πάω στον πατέρα μου και θα του πω: «Πατέρα αμάρτησα ενώπιόν σου!» Και το’κανε. Πήγε. Ο πατέρας του τον βλέπει από μακριά και τρέχει να τον συναντήσει. Ο άσωτος γιος φωνάζει: «Πατέρα συγχώρεσέ με, αμάρτησα.» Τότε τον παίρνει ο πα- τέρας στην αγκαλιά του και του λέει: «Φέρτε τα καλύτερα ρούχα, βάλτε του δαχτυλίδι στο χέρι και φορέστε του παπού- τσια.
Ο άσωτος Υιός επέστρεψε στον πατέρα. Ο πατέρας τον περίμενε. Έτσι περιμένει ο ουράνιος πατέρας τον καθένα από εμάς να επιστρέψει σ΄ Αυτόν.
Οι άνθρωποι μπορούν ν΄ απομακρυνθούν πολύ από τον Θεό. Μπορούν να φτάσουν, αν μπορώ να μιλήσω με μια εικόνα, μέχρι τους χοίρους. Το έζησα και εγώ όταν ήμουν άθεος, μακριά από τον Θεό. Ήξερα ότι πρέπει να επιστρέψω. Οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν ότι πρέπει να επιστρέψουν στο Θεό. Γιατί δεν επιστρέφετε ; Γυρίστε πίσω σ΄ Αυτόν που σας έπλασε, που θυσίασε το παιδί Του για να σας σώσει από τον αιώνιο θάνατο. Γυρίστε στην ζωή, στην αληθινή ζωή, στην ζωή που αξίζει να τη ζει κανείς.