Η χάρη και η αλήθεια

0
319

Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός ήρθε σ’ αυτόν τον κόσμο για να μας φέρει στη «χάρη και την αλήθεια». Αυτές οι δύο αρετές είναι ενωμένες σε μια, αχώριστη. Δεν πηγαίνει η μια χωρίς την άλλη.
Η χάρη είναι η δύναμη της αγάπης που οδήγησε τον Ιησού Χριστό να έρθει να συναντήσει τον άνθρωπο στη μίζερη και δυστυχισμένη κατάστασή του. Έχουμε επείγουσα ανάγκη απ’ αυτή τη χάρη για να μην καταδικαστούμε άμεσα και οριστικά. Ταυτόχρονα ο Ιησούς ήρθε για να μας πει την αλήθεια για τις απαιτήσεις του άγιου Θεού και για τη δική μας αμαρτωλή κατάσταση, για την απομάκρυνση και την εχθρότητά μας απέναντί Του. Ο Θεός, του Οποίου «οι οφθαλμοί είναι καθαρότεροι παρά ώστε να βλέπει τα πονηρά» (Αββακούμ 1:13), καταδικάζει την αμαρτία αλλά αγαπάει τον αμαρτωλό.
Ο Θεός μπόρεσε να συμβιβάσει τη δικαιοσύνη και την αγάπη Του, που προφανώς είναι δυο χαρακτηριστικά αντίθετα μεταξύ τους, επιφέροντας την καταδίκη της αμαρτίας πάνω στον ίδιο τον Χριστό. Πάνω στο σταυρό του Γολγοθά, όταν ο Ιησούς δέχτηκε να τιμωρηθεί στη δική μας τη θέση, «το έλεος και η αλήθεια συναπαντήθηκαν, η δικαιοσύνη και η ειρήνη εφιλήθησαν» (ψαλμός 85:10).
¨όταν ο άνθρωπος, φωτισμένος από την αλήθεια του Θεού, αναγνωρίσει ότι είναι αμαρτωλός, τότε ο Θεός, που Του αρέσει να κάνει χάρη, γίνεται γνωστός στον άνθρωπο ως ο «Θεός Σωτήρας». Το ν’ αρνούμαι να πιστέψω αυτά που λέει ο Θεός μέσα στην Αγία Γραφή, είναι σαν να βαδίζω ολοταχώς για την κρίση και τον αιώνιο θάνατο.
Αυτοί που χάνονται είναι αυτοί που «δεν δέχτηκαν την αγάπη της αλήθειας για να σωθούν» (2 Θεσσαλονικείς 2:10). Δέχομαι την αλήθεια που αποκαλύπτεται στη Βίβλο, σημαίνει ότι αποκτώ τη συγχώρεση και τη δικαίωση που προσφέρονται δωρεάν.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ