Κάποτε που ο Βίκτωρ Ουγκώ διηύθυνε ένα φιλολογικό περιοδικό, ένας αδέξιος, ανερχόμενος δήθεν λογοτέχνης, του έστειλε ένα άρθρο του για δημοσίευση. Κάτω από τα γραπτά του είχε προσθέσει: «Αν παρέλειψα που και που μερικά κόμματα ή τελείες, σας παρακαλώ να τα βάλετε εσείς». Και ο Ουγκώ του απάντησε: «Αγαπητέ φίλε, άλλη φορά σας παρακαλώ να μου στείλετε μόνο τα κόμματα και τις τελείες. Τα υπόλοιπα θα τα βάζω εγώ».
Προσπαθεί ο μικρούλης ο άνθρωπος να αντιτάξει το ανάστημά του απέναντι στον άπειρο Θεό. «Εγώ ξέρω, εγώ μπορώ, εγώ τα καταφέρνω», είναι σαν να λέει διαρκώς, δείχνοντας τα επιτεύγματα της ζωής του. Κι ας έχει καταστρέψει το περιβάλλον που ο Θεός του έχει παραχωρήσει, κι ας έχει δηλητηριάσει την ίδια τη ζωή του και τη ζωή των παιδιών του, κι ας έχει καταδικάσει την ψυχή του να τρέφεται με σκουπίδια. Είναι αστείο, αλλά και ανόητο, να ζητούμε από το Θεό να προσθέσει στα δικά μας τα σχέδια τις τελείες και τα κόμματα, αντί να του ζητήσουμε να ξετυλίξει Εκείνοςτα δικά Του σοφά σχέδια.
Σήμερα ο Θεός της Αγίας Γραφής σου ζητάει να παραιτηθείς. Κάνε το ελάχιστο ταπεινό σου μέρος, βάλε το σποράκι της πίστης σου και άφησε Εκείνον να χαράξει την πορεία σου.
Άφησε την πρωτοβουλία των κινήσεων στον Κύριο, παραδώσου με εμπιστοσύνη στα χέρια Του, ζήτησέ Του πρόθυμα να ορίσει το επόμενο βήμα σου, να πραγματοποιήσει το θέλημά Του στη ζωή σου. Αντί να ανακατεύεσαι με αγωνία στα σχέδιά Του, κάθησε στην άκρη και απόλαυσε τις ενέργειές Του πάνω σου, στην οικογένειά σου, στη ζωή σου.
Δώσε σ΄ Εκείνον μια λευκή σελίδα, να αποτυπώσει πάνω της τα θαυμάσιά Του.
«Κύριέ μου, χρειάζομαι ταπείνωση και απλότητα πίστης, ώστε να σου παραχωρήσω το τιμόνι της ζωής μου, να τα κανονίζεις όλα Εσύ.»