Φίλος

0
234

Ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος, ο πατέρας του μεγάλου Αλεξάνδρου, ετοιμαζόταν κάποτε να πουλήσει κάποιον αιχμάλωτο σαν δούλο σε Πέρσες εμπόρους. Την ίδια ώρα ο αιχμάλωτος άρχισε με ζωηρό τρόπο να κατηγορεί τον βασιλιά για όλα τα ελαττωματά του, αραδιάζοντας ένα-ένα όλα τα αδύναμα σημεία της προσωπικότητάς του.
Ο Φίλιππος ακούγοντάς τον σκυθρώπιασε, έμεινε για κάμπορη ώρα σκεφτικός και έπειτα χαμογελώντας του είπε: «Με συγχωρείς δεν είχα καταλάβει, πως είσαι φίλος μου!» Και τον άφησε ελεύθερο.
Αυτός που είναι φίλος σου, αυτός που αληθινά σε αγαπά, δεν θα σε κολακέψει για να κερδίσει την εύνοιά σου, δεν θα καλύψει τα λάθη σου και τις αστοχίες σου για να σε ευχαριστήσει. Η γνήσια αγάπη δεν φοβάται μήπως τυχόν σε θίξει, αποκαλύπτοντας την αλήθεια. Άλλωστε ο σκοπός της δεν είναι να σε ταπεινώσει, μα να σε συνεφέρει, για να δεις τον εαυτό σου όπως είναι και να αλλάξεις, για το δικό σου το συμφέρον.
Είναι μεγάλο δώρο οι έλεγχοι του Πνεύματος του Θεού στη ζωή μας. Η Αγία Γραφή, γραμμένη και εμπνευσμένη από τον ίδιο το Θεό, δεν εξωραϊζει με προχειρότητα τις ασχήμιες της ζωής μας.
Βάζει το μαχαίρι βαθειά, με αγάπη αλλά και αλήθεια. Εντοπίζει την αμαρτία μέσα μας, που μας κατατρώγει. Μας τονίζει την εγωιστική στάση μας απέναντι στο Θεό, που έκανε τα πάντα για να μας ξαναφέρει κοντά Του. Μας δίνει ταυτόχρονα τη λύση, τον Ιησού Χριστό και τη θυσία Του, που μας αποκαθιστά δικαιωμένους στον Πατέρα. Κι έπειτα, με τους ελέγχους του Λόγου Του προχωρούμε δια της πίστεως σ΄ αυτή τη γη και διορθώνουμε κάθε μέρα την πορεία μας, μέχρι να φτάσουμε στην Ουράνια Πατρίδα μας.
«Κύριέ μου, δεν θέλω να δυσανασχετώ με τους ελέγχους και τις υποδείξεις του Πνεύματός Σου, αλλά να συμμορφώνουμε πρόθυμα και κάθε μέρα πιο πολύ να μοιάζω στο πρότυπο, τον Ιησού Χριστό.»

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ