Τον τρίτο αιώνα μετά Χριστόν, ο Κυπριανός, ο οποίος ήταν ο επίσκοπος της Καρχηδόνας και τελικά πέθανε με μαρτυρικό θάνατο από το ξίφος των βασανιστών του, έγραψε σ΄ ένα από τους φίλους του, τον Δονάτο.
«Βρισκόμαστε σ΄ ένα κόσμο κακό. Δονάτε, ένα κόσμο απίστευτα κακό. Όμως, μέσα σ΄ αυτό τον κόσμο έχω ανακαλύψει ένα λαό ήσυχο, άγιο, που έχει μάθει ένα μεγάλο μυστικό. Όλοι αυτοί που τον αποτελούν έχουν βρει μια χαρά που είναι χιλιάδες φορές πιο μεγάλη απ΄ όλες τις απολαύσεις των ανθρώπων που ζούνε μέσα στην αμαρτία. Οι άνθρωποι αυτοί περιφρονούνται και διώκονται, αλλά δεν ανησυχούνε γι΄ αυτό. Είναι κύριοι της ψυχής τους. Έχουν νικήσει τον κόσμο. Οι άνθρωποι αυτοί, Δόνατε, είναι οι χριστιανοί, κι εγώ είμαι ένας απ΄ αυτούς».
Άραγε οι σημερινοί χριστιανοί δοκιμάζουν καθημερινά μια τέτοια ειρήνη και μια τέτοια χαρά; Στην πραγματικότητα, η εναντίωση της κοινωνίας δεν μεταφράζεται συχνά με τέτοιο βίαιο και κακό, αλλά η περιφρόνηση είναι πάντα σε πρώτο πλάνο αναφορικά με τον Ιησού και με κείνους που ισχυρίζονται ότι τον γνωρίζουν. «Διότι παν ότι εγεννήθη εκ του Θεού νικά τον κόσμον, και αύτη είναι η νίκη η νικήσασα τον κόσμον, η πίστις ημών» (1 Ιωάννη 5:4), η πίστη μας σ΄ Εκείνον που, πάνω στο σταυρό, έγινε ο νικητής του θανάτου, αφού αναστήθηκε από τους νεκρούς. Τίποτα δεν μπορεί να κλονίσει τον πιστό ο οποίος γνωρίζει ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Υιός του Θεού.
Έχουμε ανάγκη απ΄ αυτή την ζωντανή πίστη. Δεν είναι απλά μια θρησκεία, αλλά ένας προσωπικός δεσμός με τον Ιησού ο οποίος μας έδωσε την αιώνια ζωή. Αυτός που ήλθε από τον Ουρανό μας μετέδωσε αυτή τη ζωή με την ανάστασή Του, αφού πρώτα έδωσε τη δική Του για χάρη μας.
Ναι, οι αληθινοί σημερινοί χριστιανοί εξακολουθούν να είναι ευτυχισμένοι άνθρωποι. Εσύ, προσωπικά, ανήκεις σ΄ αυτούς;